Uncategorized

Laga mat ute – bygg ett utekök!

bänkskiva sten

Det trendigaste just nu är nog att bygga ett eget utekök. Förut har det varit grillat som gäller om man ska laga mat ute, nu gäller det alla typer av matlagning. Att kunna umgås ute och hjälpa varandra med matlagningen förgyller vilken sommarkväll som helst. Att bygga ett eget utekök är inte alls så svårt som det låter, här kommer några tips:

Planera och tänk efter
Tänk på hur du vill att ditt utekök ska se ut, ska det vara murat, snickrat eller kanske färdigbyggt? Vill du ha rinnande vatten, el eller avlopp?

Färdiga utekök
Jo det finns färdiga utekök att köpa. Det är helt klart smidigast med färdiga lösningar, men passar de just dina behov? Tänk efter noga.

Snickra ett utekök
Gör en måttsatt ritning. Välj ett billigt tryckimpregnerat virke. Tänk på att du kan vara tvungen att förvara ditt utekök inomhus under vintern.

Mura ett utekök
Mura är inte så svårt som man kan tro. Använd lecablock, både lätt och smidigt. Tänk på att ha ett stabilt underlag.

Rinnande vatten
Ett kök behöver alltid rinnande vatten och en vask. Rinnande vatten får du enklast med hjälp av trädgårdsslangen. Du hittar enkel en begagnad ho på loppis eller på Internet. Väljer du en bänkskiva i trä så är det lätt att fälla ner en ho, om du ska fälla ner en ho i betong eller stenskiva kan det krävas specialverktyg.

El
Om du vill kunna användas elverktyg eller kokplatta i ditt utekök så krävs det el. Lättas är naturligtvis en förlängningssladd. Vill du ha en mer permanent lösning så använd kablar och don för utomhusbruk.

 

Bänkskivan
När vi kommer till bänkskivan så har vi ett par extra faktorer att väga in, väder och vind. I ett utekök vill du dessutom ha en mer oöm bänkskiva.

Bänkskiva sten : Välj en stensort som klara väder och vind. Fråga hos din byggvaruhandlare. Tänk på att en stenskiva är tung, och främst passar för permanenta utekök .

Bänkskiva betong : En betongskiva gjuter du smidigast själv. Det finn gott om instruktioner på nätet. Tänk på att en betongskiva är tung, och främst passar för permanenta utekök.

Bänkskiva trä : Träskivor är både billigt och smidigt. Vanliga trallbräddor fungerar fint, men det kan hända att du behöver byta dem tills nästa år. Undvik tryckimpregnerat där du ska hantera livsmedel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *