Uncategorized

Puunveisto. Piikivestä hiomakoneeseen

hiomakone

Ihmiskunnan historian aikana on kehitetty suuri määrä puunveistotekniikoita. Siihen mahtuu kaikkea primitiivisistä kiviveitsistä moderneihin hiomakoneisiin. Eri tekniikoilla saadaan aikaan erilaisia tehokeinoja erilaisille puutöille ja veistoksille. Vaikka tämä luettelo ei suinkaan ole tyhjentävä, on se kuitenkin hyvä lähtökohta puunveiston perusteiden ymmärtämiselle.

Puuveistokset
Kaiverrus on ylivoimaisesti tavallisin kuvanveistossa käytetty tekniikka, ja perinteinen puuntyöstö käsityökaluilla on hyvin yleistä. Nykyisin kaikenmuotoisen ja -kokoisen puun leikkaamiseen käytetään sähkötyökaluja, jopa moottorisahaa. Puunveistäjä voi käyttää useita eri ​​menetelmiä, kuten vuolemista ja kaivertamista. Kaiverruksella voidaan tuottaa monenlaisia ​​tehosteita ja kuvioita, ja sitä pidetään tekniikoista yksinkertaisimpana – riittää, kun käsissä on terävä kivi ja pala puuta.

Puunsorvaus
Tässä menetelmässä sorvissa suurella nopeudella pyörivää puukappaletta painetaan paikallaan pidettävällä työkalulla, jolloin puu leikkaantuu tai muotoutuu halutunlaiseksi. Sitä käytetään usein esim. kulhojen valmistamiseen, koska sen avulla on helppo tehdä pyöreitä ja sileitä esineitä. Käyttö ei kuitenkaan rajoitu tähän, vaan menetelmää voidaan käyttää kaikenlaisten monimutkaisten kuvioiden tekemiseen puuhun. Tällä menetelmällä ei työstetä yksinomaan puuta vaan useita erityyppisiä materiaaleja.

Puuntyöstö
Taiteessa puuntyöstö on menetelmä, jolla luodaan puuveistoksia yhdessä naulojen, liittimien, ruuvien tai muiden kiinnittimien kanssa. Tätä menetelmää käytetään usein ”löydettyjen” materiaalien, kuten ajopuun, veistoon.

Useita eri menetelmiä
Puunveistäjät käyttävät yhä yleisemmin hiomakonetta, moottorisahaa tai muuta sähkötyökalua. Tästä ”karkeasta” työstöstä on jo tullut aivan oma leimallinen tyylikeinonsa.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *